Cześć Robaczki!
Dzisiaj znów post poradnikowo-informacyjny. Mam nadzieje, że
jeszcze wam nimi nie nudzę, ale jak chcecie więcej przepisów czy motywatorów to
da się zrobić.
Ostatnio czytałam ciekawy artykuł na temat prawidłowego przechowywania
żywności w lodówce. Przyznam szczerze, że zaskoczyło mnie parę rzeczy.
http://www.vegestrefa.pl/ |
Temperatura w lodówce
Prosta zasada, im wyższa półka tym cieplej. Na górnej półce
poleca się trzymanie mleka, kefirów, jogurtów i innych wyrobów mlekowych.
Doczytałam się, że za niska temperatura zabija zakwaszające bakterii w wyrobach
mlecznych , a sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych.
Na środkowych półkach poleca się przechowywanie produktów o
krótkiej ważności oraz takich uprzednio poddanej obróbce termicznej. Mam tu na
myśli sery, szynki, resztki obiadowe i ogólnie gotowce.
W dolnych szufladach gdzie jest najzimniej wkładamy owoce i warzywa.
Na drzwiczkach najlepiej wkładać ketchupy, musztardy i inne
sosy oraz soki, oleje roślinne, przetwory w słoikach.
Czy wiecie że
Jajka w lodówce można trzymać nawet 3 tygodnie, jeśli są
niemyte? Takie jajka posiadają naturalną warstwę ochronną, która nie przepuszcza
drobnoustrojów.
Sałatę nie należy przechowywać w szczelnym zamknięciu. Kiedy
brakuje powietrza azotany występujące w sałacie przekształcają się w
niebezpieczne dla człowieka azotyny Klik Klik.
Gotowana żywność (np. pozostałości obiadowe) można
przechowywać tylko 2-3 dni. Jeśli kupując wiecie, że nie zjecie wszystkiego w
ciągu 2 dni należy przed Obróbką termiczną produkty zamrozić.
Nie zamrażamy
gotowych/ugotowanych produktów. Podczas rozmrażania budzą się drobnoustroje
znajdujące się w jedzeniu.
Żeby jedzenie nie schło, gdyż w lodówce powietrze jest
stosunkowo suche, dobrze jest je zabezpieczyć.
- Pudełka/folia są świetnymi izolatorami, zabezpieczają przed utratą zapachu, przesuszenie, ale jednocześnie powodują szybsze rozwijanie się drobnoustrojów.
- Papier śniadaniowy bywa świetną alternatywą, szczególnie dla serów i szynek. Nie pozwoli im tak szybko wyschnąć, ale też przepuszcza powietrze przez co nie będą się tak szybko psuły.
To wszystko na dzisiaj!
Całuski
K.