Cześć Robaczki!
Dzisiaj druga część co można i nie można przechowywać w
lodówce. Było już o ogólnych zasadach i parę ciekawostek. Dzisiaj o tym czego
nie przechowywać w lodówce.
http://www.medme.pl/ |
Prostą zasadą jest, jeśli kupujemy coś co leży w lodówce to
w domu wkładamy to lodówki, ale…
Jak już pisałam w poprzedniej części (Klik Klik) warto wkładać
do lodówki niemyte jajka, gdyż przedłuży to ich żywotność nawet to 3 tygodni.
Innym przykładem są pomidory, które przechowywane w chłodzie
tracą swój smak i konsystencję.
Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
Ziemniaki również nie lubią niskiej temperatury, która przyczynia się do zniszczenia zawartej w
ziemniakach skrobi, przez co ich konsystencja i smak tych warzyw
znacznie się pogarsza.
Przechowywane w lodówce oleje w szczególności oliwa z oliwek
tracą smak, mogą nawet... zjełczeć. Wyjątkiem od reguły jest olej lniany, który
trzymany w szafce może zjełczeć.
Ogórki to kolejne warzywo, które nie lubi przechowywania w lodówce.
Ciekawostką jest iż nie należy go
trzymać również zbyt blisko pomidorów - szybciej zżółknie.
Banany pochodzą z ciepłych krajów i one również nie
przepadają za niskimi temperaturami. W lodówce szybko pojawią się na nich brązowe, nieestetyczne plamy.
Każdy przekrojony owoc lub warzywo musi być już jednak
trzymany w lodówce. Zostawiony na kuchennym blacie, będzie się szybciej psuł i
gnił.
Przechowywane w lodówce produkty nie mogą być zamknięte w foliowych
torbach. W takich opakowaniach warzywa i owoce fermentują, przez co
zmienia się ich zapach i smak
Podobnie w przypadku owoców niedojrzałych np. awokado, kiwi,
śliwek lub brzoskwiń – te przechowujemy w lodówce dopiero, gdy osiągną swą
pełnię smaku. Lodówkowych temperatur nie tolerują morele, banany, cytryny,
brzoskwinie, fasola, owoce jagodowe, sałata (gdy nie ma dostępu do wody),
papryka i dynia.
Pieczywo najlepiej
przechowywać w temperaturze pokojowej. Trzymane w chłodziarce
prędko stanie się czerstwe!
Kawa mielona również nie nadaje się do przechowywania w
lodówce. Podczas wyjmowania z lodówki, w opakowaniu skrapla się para wodna,
przez co kawa wilgotnieje. Lepiej trzymać ją w suchej i ciemnej szafce, aby w
pełni cieszyć się jaj walorami smakowymi.
Zimno ma niekorzystny wpływ na cebulę oraz czosnek. Warzywa
te należy przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Cebula pozostawiona w
lodówce zacznie szybko mięknąć i pleśnieć, pozostawiając nieprzyjemny zapach.
Podobnie czosnek. Jeśli został już obrany, to należy zużyć pozostałe ząbki
czosnku w ciągu kilku kolejnych dni.
http://czasnawnetrze.pl/ |
Drobne porady
Nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki, bo takie
czynności podnoszą temperaturę w całej lodówce. Po pierwsze agregat musi
wykonywać cięższą pracę, by przywrócić właściwy chłód w jej wnętrzu. Po drugie,
na poszczególnych półkach wzrasta temperatura, a to zaburza łańcuch chłodniczy,
co skutkuje szybszym psuciem się produktów.
Wkładając świeże
rzeczy zawsze wkładaj je na tył lodówki. Dzięki tej zasadzie, nie musimy
za każdym razem sprawdzać, czy wybraliśmy produkt z najkrótszą datą do
spożycia.
Dobrym rozwiązaniem jest naklejanie karteczek, lub pisanie
markerem na opakowaniach datę otwarcia danego produktu. Najlepiej, jeśli takie
otwarte towary przełożymy do szczelnych pojemniczków i wtedy oznakujemy.
To wszystko na dzisiaj!
Całuski
K.