Cześć Robaczki!
Nie jestem miłośniczką gotowania, nie lubię sprzątać ani
prać… ani żadnych domowych obowiązków J
Typowa ze mnie ChPD. No ale jako osoba, która nie tylko chce być zdrowa, ale i
piękna i szczupła szukała łatwych najlepiej jednogarnkowych przepisów na
obiadki.
Dzisiaj przedstawiam wam wspaniały przepis na wielowarzywne
leczo ze strony Kwestia Smaku
z lekką modyfikacją. Moja wersja jest z mięsem, ale można oczywiście zrobić też
wegetariańską, wtedy omijamy punkt 1 do .
Z poniższych składników wyszły mi 4 rozsądne porcje:
- Mięso mielone 300-400g
- Papryka – ja użyłam 1/3 z czerwonej, zielonej i żółtej (nie przepadam za papryką)
- 3 dojrzałe pomidory
- Pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5-8 pieczarek (można dodać dużo bo się kurczą)
- Marchewka
- Pół bakłażana
- Cukinia
Dodatki:
- Bazylia i pietruszka – najlepiej świeże.
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek/olej lniany
Narzędzia
- Patelnia głęboka/wok
- Drewniana łyżka
- Nóż
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju z solą i pieprzem.
- W tym czasie kroimy na plastry lub w kostkę warzywa, siekamy cebule i wyciskamy czosnek.
- Mięso odkładamy do miseczki.
- Na patelnię wrzucamy marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, które potrzebują troszkę więcej czasu aby zmięknąć. Delikatnie podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem aż marchewka zacznie mięknąć. – około 5-10min.
- Następnie dodajemy resztę warzyw i dusimy około 2-5min.
- Dodajemy mięso mielone i dusimy następne 5min, aby smaki się ze sobą połączyły.
- W tym czasie przygotowujemy nasz sos. Sos składa się z samych pomidorów, bazylii i pietruszki. Całość blenduje i dodaje na końcu.
- Dodaje sos oraz przyprawiam do smaku.
Całość można podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami,
chlebem lub jeść samo!
Smacznego!
K.