Cześć Robaczki!
Stwierdziłam ostatnio, że jakoś za mało tu
dietowo/żywieniowo, a przecież w
ostatnim czasie tyle ciekawych rzeczy spróbowałam i pokochałam.
Zacznę od tego, że od 3 tygodni jestem na diecie z Vitalią,
pomaga mi ona zmobilizować się i pilnować planu posiłków, czasu i szybkości
spadku wagi… a że za nią zapłaciłam to szkoda mi pieniędzy to się staram J wiecie taka psychologa
jak wydałeś 150zł to skorzystaj z usług jaki proponują. Nie tylko często zmieniam
opcje diety i same potrawy wg moich upodobań i tego co mam w lodówce, ale też zadaje
pytania dietetykowi i trenerowi fitness J
No ale do rzeczy! Polecę wam dzisiaj parę pysznych
propozycji na śniadanie i lunch/obiad, które pokochałam i jadam bez
opamiętania!
zdjęcie z http://wsezonie.blogspot.ie/ który to gorąco polecam! |
Moje ostatnie śniadania to tosty z razowego chlebka z
,,zieloną papką’’ jak to u mnie w pracy nazwali. Papka ta to mieszanka bobu i
sera feta z solą i pieprzem i odrobina oliwy z oliwek dla smarowości. Całość
została mi zaproponowana w jednym z posiłków z Vitalii i od tamtej pory jadam
je (kanapki) prawie cały czas na śniadanie. Oto przepis z ilościami.
Dla sprostowanie podam od razu, że wszystko ważymy surowe
(makrony, fasole, ziemniaki itd. Itp.)
Bruschetta z pastą z bobu i serem feta
Co to jest bruschetta Klik Klik
Czas przygotowania około 20-30min
Składniki odżywcze:
Kaloryczność
342 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 49
g
Cholesterol 19
mg
Sód 543 mg
Błonnik 9 mg
Składniki na
jedna porcję:
Pieczywo
pełnoziarniste 70 g (2 kromki)
Pieczywo
żytnie, graham, orkiszowe, pełnoziarniste lub razowe. Możesz wymienić kromkę
chleba na połowę bułki.
Bób 70 g (1
garść)
Zamienniki dla 100 g bobu: ciecieżyca
100 g, fasola 100 g, soczewica 100 g, ale nie polecę takich zamienników bo nie
lubię żadnego z wymienionych L
Oliwa z
oliwek 10 g (1 łyżka)
Zamiennik to
olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany lub z pestek winogron.
Ser typu
feta 20 g
Oficjalnie
można zamienić na sałatkowo kanapkowy, ale to odbiera caaaały smak, bo ja
kocham fetę!
Przyprawy 4
g
2 szczypty polecam pieprz i sól do smaku
Sposób
przygotowania:
Bób zalej
wrzątkiem i obierz. Następnie ugotuj go do miękkości (około 10 minut). (ja
jestem leniwa i od razu gotuje z 30min i na ciepło obieram, nie wiem co leprze,
ale i tak jest to mozolna praca)
Rozgnieć bób
z oliwą oraz bazylią, pieprzem, solą lub innymi przyprawami wg uznania. Pieczywo
podgrzej w piekarniku lub tosterze i posmaruj pastą z bobu
Kanapkę
posyp rozkruszonym serem feta.(w tej wersji ser mi się osypuje jak zabieram do
pracy więc rozgniatam go od razu w bobem)
Włola!
Wydaje się
dużo odmierzania, ale jak robicie coś już po raz 3-ci czy 10-ty to jest
łatwiej. Jeśli mieszkacie w Dublinie/Irlandii/UK? to polecam jechać do Dunnes
Stora po małe miarki jak na zdjęciu na dole do odmierzana oleju czy innych ,,szczypt’’
są tanie i ładne. Moja wagę kupiłam w Home Store and More za niecałe 10euro Klik Klik
możecie też kupić tam miarki za około 5euro Klik Klik.